Ketogén diéta a legjobb módszer, ha fogyni akarsz!

Hogyan fogyj le 10 kg-ot anélkül, hogy fogyókúrával kínoznád magad?
2. Rész

Az előző blogbejegyzésben (videóban) beszéltem arról, hogy az ünnepi időszakban, ami nálam kicsivel több, mint két hét volt, edzés és betartott diétás étrend nélkül felszedtem öt kiló felesleget magamra. Szó volt röviden a blog eddigi cikkeiről is, valamint a saját étrendemről, ami a ketogén diétán alapul. (Ide kattintva tudod megnézni az előző videót: https://www.youtube.com/watch?v=9tVW4213QzY )

A ketogén diétát egyébként én már többször is alkalmaztam az elmúlt évek során, általában egy-egy hónapig. Azért csak egy hónapig, mert ennyi idő alatt szabadultam meg a téli időszakban rám rakódott zsír legnagyobb részétől, ami lendületet adott a folytatáshoz, mivel az eredmény viszonylag gyorsan jött, már négy hét után is.

Ez után az egy hónap után viszont fokozatosan áttértem egy általánosabb diétára, ami magas fehérjebevitelen alapul, alacsony szénhidráttal és alacsony zsírmennyiséggel. Ezt általában tartottam addig, amíg elértem a kívánt eredményt a nyárra. (Erről a fajta diétáról is lesz szó egy másik cikkben.)

Persze azért nem azt kell gondolni, hogy ősztől tavaszig hízókúrán veszek részt, és utána meg próbálom levetni magamról a sertésjelmezt. Egyszerűen csak pihenek, regenerálódok, visszább veszem az edzéseket, és nincs keményen tartott diéta sem. Ezeknek az összhatása már elég ahhoz, hogy néhány hónap alatt meglegyen az eredmény a hasam külsejére nézve, hiszen elsősorban én oda hízok.

Azt tudjátok már rólam, hogy endomorf, azaz hízékony és kövér testalkatúnak születtem, ami azzal is párosul nálam, hogy nagyon édesszájú vagyok, illetve voltam. Bár a hétköznapokban tudtam valamilyen szinten kontrollálni fehérje turmixal vagy protein csokival az édes ízek utáni sóvárgást, de amikor vendégségbe mentünk, nehéz volt megállni, hogy ne kóstoljam meg az elém kirakott süteményeket, kekszeket, vaníliás karikákat, és különböző országokból származó édesség különlegességeket. Aki édesszájú, az tudja miről beszélek.

Azt már sikerrel alkalmaztam többször is, hogy mértékkel ettem, amit ki kell alakítanod magadban neked is, ha fogyni vagy szinten akarod tartani a formádatDe még így is meglátszott rajtam ezekből a plusz kalóriás napokból származó felesleg.

Viszont a ketgoén diétás időszak, illetve most már ketogén életmód hála istennek teljesen más.

A kéthetes csodadiéták

Többször is írtam már, és továbbra is ahhoz tartom magam, hogy a kéthetes csodadiétáknak, fogyókúrás programoknak nincs értelmük! Egyszerűen azért, mert egyél bármit is az alatt a két hét alatt (káposztadiéta, almadiéta, léböjtök) eleinte csak és kizárólag vízvesztésről beszélünk. Természetesen ez nem lesz másképp a ketogén diéta első hetében sem, de erről még lentebb olvashatsz.

Minimum egy hónapban érdemes gondolkoznod, bár én úgy tartom, hogy egy jól megtervezett és eredményhez vezető diéta 8 hetes időtartamnál kezdődik! Például ketogén diétával belendülsz, majd szép fokozatosan áttérsz egy alacsony szénhidrátos fehérjediétára.

Az egy-két hetes fogyókúráknak nincs sok értelme, mert ugyanúgy visszatérsz a két hét után a korábbi életviteledhez, amivel felszedted a súlyfelesleget!

Ez a legnagyobb csapda!

Hiszen eleve csak a két héttől várod a csodát, és még ha le is fogysz x kilót, (ami vízvesztés a legtöbb esetben) utána ugyanúgy eszel minden lisztes – cukros szemetet, azaz oda jutsz, ahonnan elindultál, csak közben két hétig sanyargattad magad.

Azért sem jók ezek a gyorsnak kikiáltott fogyókúrák, mert mire alkalmazkodna a szervezeted az adott módszerhez, már abba is hagytad. A valós zsírveszteség minimális lesz, és valószínűleg halálra kínoztad magad közben. Amin abbahagytad, jön a jojó effektus, és már szeded is vissza szorgalmasan a leadott kilóidat. Ennek tényleg nincs értelme.

Plusz éhezned kell, folyamatosan sóvárogsz az édes / sós ízek után, és csak arra gondolsz, hogy mikor ehetsz már egy finomat. A ketogén diéta más. Több szempontból is

A ketogén diéta egyik legpozitívabb tulajdonsága a számomra

Nagyjából a második hétre megszűnt az édesség utáni sóvárgásom, és ezt tapasztják mások is, akik belekezdenek. Mondhatni csak az első héten kell túljutni, de az úgyis gyorsan elszalad, hiszen új dologba vágni egyrészt izgalmas, másrészt meg ott a kezdeti lendület, ilyenkor még az önfegyelem is erős, és viszonylag gyorsan lemegy egy-két kiló, (mert kiürül az a sok víz, amit eddig a szénhidrátok megkötöttek a testben) ami mindenkit motivál, ha fogyni akar.

Szóval az első héten belerakod az energiát, aminek következtében megvan az eredmény, és közben mellékhatásként leszoksz a cukorról is, és alapvetően az édes ízekről. Részben azért, mert itt zéró tolerancia van, azaz nincs olyan, hogy egy szelet süti belefér (kivéve ha speciálisan nagyon alacsony szénhidrátot tartalmaz, de ezt nem ajánlom az elején, ezt ki kell érdemelni, és nem ezzel kell kezdeni). Én az elején egyáltalán nem eszek semmilyen édesítőszeres terméket, hanem rászoktatom az ízlelőbimbóimat az ételek természetes ízére. 

A második héttől már minden könnyebb, hiszen beleszoksz a napi rutinba, a tested átállt a ketózisra, és egyre jobban beindul a fogyás, ami már nem csak vízvesztést takar. Az ételeket is megszokod, és a második hét végére már elkezdhetsz kísérletezni azokkal a receptekkel amiket ajánlok majd.

Ha eljutsz idáig, akkor a harmadik héttől kezdve gyerekjáték az egész, és elgondolkozol azon, hogy ezt igazából bármeddig tudnád tartani.

Szóval az egyik ok amiért imádom ezt a fajta étrendet az nem más, mint, hogy egyáltalán nem kívánom a cukros – lisztes süteményeket, csokikat

Aki nem próbálta még édesszájúként a ketogén diétát, az nem tudja, hogy mennyire megkönnyebbülés ez. 

Na de most már térjünk rá a ketogén diéta alapjaira.

A ketogén diéta lényege

A szénhidrátok lecsökkentésével a szervezet a bevitt zsírból, illetve a test zsíraktáraiból fedezi az energiaigényét.

Mi az a ketózis?

A ketogén diéta alatt mivel kevés szénhidrátot, ugyanakkor ezzel párhuzamosan több zsírt eszünk, ezért a szervezet egy teljesen természetes üzemmódba kapcsol, ami abból áll, hogy a máj a zsírokat ketonokká alakítja át, amit a szervezet fel tud használni energiaforrás gyanánt. Ezt az anyagcsere folyamatot hívjuk ketózisnak, amit egyébként mérni is tudunk, hogy jól csináljuk-e a diétánkat. (Ketophan tesztcsíkkal a vizeletből.)

Tehát adott egy életmód, ahol le tudod csekkolni, hogy jól csinálod-e a fogyás érdekében a mindennapi feladataidat. Persze ha betartod az étrendet, akkor tudod pontosan, hogy ketózisban vagy, de ha mondjuk kísérletezni akarsz egy új recepttel, vagy mondjuk étteremben, vendégségben kérdéses az alapanyagok összetétele, mennyisége, akkor a tesztcsík használatával könnyen kiderül, hogy a tested zsírfelhasználáson van-e még, vagy már újra a szénhidrátok lettek az elsődleges energiaforrások.

Szóval a ketogén diéta alapja maga a ketózis ami egy teljesen természetes anyagcsere folyamat, ami akkor alakul ki (bármikor, akkor is ha nem célzottan így diétázol), ha a tested számára kevés szénhidrát áll rendelkezésére valamilyen okból kifolyólag. (maximum 30-50 gramm naponta)

Nem lesz bajom, ha nem eszek szénhidrátot?

Gondolj bele:

ha valamilyen okból kifolyólag nem tudnál kenyeret, pékárut, tésztát, rizst, burgonyát, csokikat, egyéb szénhidrát tartalmú élelmiszereket enni néhány napig, akkor belehalnál?

Természetesen nem, mert a szervezet alkalmazkodik és megoldja az energiaellátást és a szervek működtetését más forrásokból. Nem kell félni a ketogén diétától, mert a szervezet magától áll rá bármikor, ha szükséges.

(Egyébként ehetsz szénhidrátot, csak nem töménytelen mennyiségben!)

Valószínű az ősembereknél ez volt a leginkább jellemző „életmód” hiszen a téli időszakokban nem volt más élelemforrás, csak az elejtett állatok húsa, vagy épp hal. (Nem tudták elraktározni a gyümölcsöket nyárról, gabonatermelés sem volt, valamint nem voltak boltok sem, ahová be tudtak volna menni kenyeret vagy épp kakaós csigát venni.)

Ennek ellenére, mielőtt belekezdesz, kérj teljes orvosi kivizsgálást és szakvéleményt (lehetőség szerint olyan orvostól, aki nem ragadt le a 80-as években, mikor még a zsír közellenségnek számított).

Mert azt már ti is tudjátok a zsírokról szóló cikkemből, hogy ez a tápanyag nem ellenség (ide kattints ha el akarod olvasni: Zsír a közellenség?).

Ketogén diéta előnyei

 

 • Már az első héten is látványos a fogyás (bár ennek a nagyobb része csak víz),

 • a kezdeti gyors súlycsökkenés hatására lendületesebb, boldogabb, kitartóbb leszel,

 • nem kell éhezned, mert ez nem fogyókúra, hanem egy életmód,

 • elég ritkábban is enned (3-szor naponta, ellentétben a legtöbb diétával ahol 5-ször kell),

 • a vércukorszintedben nincsenek nagy kilengések (mivel nincs cukor, liszt, egyszerű szénhidrátok),

 • a zsírok és zöldségek jobban eltelítenek, hosszabb ideig nem vagy éhes,

 • a testsúly csökkenés minden pozitív hatása nagyon gyorsan érezhető:

 • elmúlnak a boka, térd, derékfájások, amiket a nagy túlsúly okozott,

 • a szíved is jobban fogja bírni a hétköznapi terheléseket

 • az energiaszinted kiegyensúlyozott lesz,

 • nem lesznek „kajakómáid” evés után,

 • nem leszel indokolatlanul fáradt napközben,

 • nem fogsz puffadni,

 • több zöldséget fogsz enni, mint egy átlag ember naponta (hiszen kígyóuborkát, jégsalátát, paradicsomot nyugodtan ehetsz és kell is)

 • hormonrendszered egyensúlyba kerül,

 • csökken a koleszterinszinted (mert nem eszel lisztes-cukros ételeket, amik károsítják az erek falát, amit a szervezet a koleszterinszint megemelésével gyógyít)

 • meg lehet állítani a rákos sejtek kialakulását, burjánzását. (Egyre több kutatóorvos tudja, hogy a rák kezelésének leglogikusabb, leghatékonyabb, legbiztonságosabb módja a daganatok és rákos sejtek tápanyagellátásának beszüntetése, kiéheztetése a glükóz (szőlőcukor) megvonásával. A tumorok szelektív éheztetésének terápiás útja az étrend átalakítása (ketogén diéta) az egyik alapterápia, ami szükséges ahhoz, hogy a rákbetegek megnyerjék a rákkal vívott csatát.)

Plusz:

Orvossal való egyeztetés után!!!

 • A ketogén diétánál nincs szükség (nagyobb mennyiségű) inzulinrezisztenciát kezelő gyógyszerekre,

 • csökkenthető, vagy elhagyható (orvosi jóváhagyással) a cukorbetegeknek felírt gyógyszer, inzulin, hiszen nem viszel be olyan szénhidrátokat amik hirtelen, túlzottan megemelnék a vércukorszintet

Nem utolsó sorban, de azért meg kell említenem, hogy eredetileg ezt a diétát epilepsziás betegek kezelésére találták ki, és 6 – 24 hónapig tartó alkalmazása során akár 90%-kal is csökkentették az epilepsziás rohamok előfordulási gyakoriságát. Szóval orvosok találták ki, és gyakran évekig is fenntartották ezt az életmódot.

Ketogén diéta hátrányai

Nem csak az előnyöket szeretném kiemelni, hanem néhány hátrányról is beszélnék. Íme:

 • Az első héten a súlyvesztés főleg csak víz! (Ezt tudnod kell, örülj neki, de csináld tovább a diétát, hogy a ketózis beálljon, és beinduljon a zsírégetés.)

 • Az első napokban a csökkentett szénhidrátbevitel okozhat fáradékonyságot, gyengeséget, és akár szédülést is. (Nem kell megijedni, nálam egyáltalán nem jelentkeztek ezek, de van akinél előfordulhat. Lehetőleg péntek délután kezdj neki a ketogén diétádnak, hogy hétfőre már könnyebb legyen az egész.)

 • Dehidratáltság! (Nagyon fontos, hogy emelj a napi megivott vízmennyiségeden! Alapból is kívánni fogod a vizet, de tudatosan igyál többet, mint szoktál. Én a napi 3 litert ajánlom, és nem zéró kólából, meg nullkalóriás üdítőkből, teából, hanem tiszta vízből.)

 • Hátránynak lehet felfogni, hogy másféle étel mennyiségeket kell enned, de ez minden diétában így van. Olyan nincs, hogy ha fogyni akarsz, akkor mindent egyél ugyanúgy ahogy eddig.)

 • Az alacsony szénhidrát (napi 30-50 gramm, ami egyénfüggő) átmenetileg az első két hét alatt okozhat lassabb agyi tevékenységet, a hétköznapi gondolkodás, számolás kicsit nehezebb lesz. Nem leszel hülye, csak lassabb. Én például ugyanúgy csináltam mindent, de amikor számolgattam a napi étrendem kalória-, szénhidráttartalmát, számológépet használtam, és nem fejben számoltam ki. Ugyanúgy vezettem autót, ugyanúgy dolgoztam, ugyanúgy olvastam és írtam a könyvemet, csak minden egy kicsit több erőfeszítésembe került. A harmadik héttől ennek nyoma sincs.

 • Hosszú távú elköteleződést a ketogén diéta mellett csak rendszeres ( minimum évente kétszer) orvosi ellenőrzés mellett javaslom.

Hogyan kezdjük el felépíteni a ketogén diétát?

A ketogén diéta alapvetően úgy épül fel, hogy a napi kalóriabevitel

75 százaléka zsírból,

20 százaléka fehérjéből,

és 5 százaléka szénhidrátból áll.  (Az első hetekben, utána csökkenteni kell a zsírbevitelt.)

Ez egy átlagos 2000 kalóriás étrendnél így néz ki:

(A kalóriaszámolás nem rossz, sőt! Csak nem mindegy, hogy az adott kalóriamennyiséget miből viszed be és milyen arányban.)

2000 kalóriának a 75 százaléka = 1500 kcal

1500 : 9 (ennyi 1 gramm zsír kalóriája) = 165 gramm zsír

2000 kalóriának a 20 százaléka = 400 kcal

400 : 4 (ennyi 1 gramm fehérje kalóriája) = 100 gramm fehérje

2000 kalóriának a 5 százaléka = 100 kcal

100 : 4 (ennyi 1 gramm szénhidrát kalóriája) = 25 gramm szénhidrát

Szóval egy átlagos, napi 2000 kalóriás étrendnél 165 gramm zsírra, 100 gramm fehérjére és 25 gramm szénhidrátra van szükség. Persze egy-két gramm ide vagy oda nem számít, de mindig több legyen a zsír, mint a fehérje, és a szénhidrát ne menjen 30-50 gramm fölé! (Van aki még 50 grammal is ketózisban van, én például nem.)

Azoknak akik rendszeresen nagy intenzitású sportot űznek, kicsit több fehérjére van szükségük, hogy az izmok megfelelően tudjanak épülni. 

Ketogén diétában miket ehetsz?

A ketogén diéta egészében törekedj arra, hogy alacsony szénhidráttartalmú ételeket egyél, lehetőleg úgy, hogy az összmennyiség ne lépje túl az első héten a napi 30 grammot! Ennek a mennyiségnek a fele azaz 15 gramm szénhidrát van például egy teljes zacskónyi 400 grammos zöldségkeverékben: 

https://www.bonduelle.hu/termek/vapeur_royal_mix-157

Ez mellé még nyugodtan ehetsz:

paradicsomot, kígyóuborkát, paprikát, jégsalátát is, csak figyelj oda, hogy ne lépd túl a napi 30 grammnyi szénhidráttartalmat.

A zsíros ételek egyáltalán nem tiltottak, de figyelj oda, hogy ne csak állati eredetű, telített zsírokat vigyél be a szervezetedbe! 

Lehet enni:

 húst, szalonnát, tepertőt, kolbászt, tojást és tejtermékeket is, például sajtokat, tejszínt, mascarponét, de ne csak ezekből álljon az étrended és figyelj a maximum napi kalóriamennyiségre is..

Az egészséges zsírok bevitele kulcsfontosságú

 

Ilyenek például az olajos magvak (dió, mogyoró, tökmag, mandula), az avokádó, vagy az olíva, tökmagolaj, lenmagolaj is.

Egyél halat is, például lazacot vagy tonhalat, esetleg makrélát.

Fontos, hogy itt nincs csalás, nincs cukrozás, mézzel való ízesítés, ketchup, mustár, majonéz, egyéb szószok (hiszen szinte mind cukrozott). Nincs tészta, rizs, zab, bulgur, kusz kusz, műzli. Gyümölcsöket a második héttől ajánlott csak enni, amikor már ketózisban vagy. De abból sem bármit, csak a piros bogyós gyümölcsök, például málna, ribizli, eper. De ezeket is csak mértékkel fogyaszd!

A jó hír viszont az, hogy egy kis idő múlva eszedbe se jutnak a kedvenc édességeid, ételeid, főleg, hogy legtöbbjüket el lehet készíteni ketogén diétás változatban is.

SZERETNÉL MÉG TÖBBET MEGTUDNI A KETOGÉN DIÉTRÓL?

Akkor nézd meg ezt a videót, melyben még több nagyon fontos információ hangzik el a ketogén diétáról,  a fogyásról és az életmódváltásról.

 

Ha személyre szabott KETOGÉN ÉTRENDET szeretnél, írj bátran:

E-mail: balint.janos.edzo@gmail.com

 

#fogyás #ketogéndiéta #diéta #személyiedző #bálintjános #fogyástitka

Tarts velem,

nézd az információs videókat, receptvideókat

és a legfontosabbakat: az edzésvideókat!

ELÉRHETŐSÉGEIM

BÁLINT JÁNOS SZEMÉLYI EDZŐ

Készen állsz, hogy végre kezedbe vedd az Életed és megvalósítsd a céljaidat? Ha úgy döntöttél, hogy végre eredményeket akarsz látni, akkor tedd meg az első lépést és keress meg.

 

Telefon: 

06 20 527 79 81

E-mail: 

balint.janos.edzo@gmail.com

Leggyorsabban a Messenger ikonra kattintva tudsz nekem üzenetet küldeni.