Hogyan fogyj le 10 kg-ot anélkül, hogy fogyókúrával kínoznád magad?

online csoportos edzes

1. Rész: A kezdetek

Most, hogy túl vagyunk a karácsonyi eszem-iszom, dínom-dánomon és mivel közeleg az újévi fogadalmak időszaka, így összeírtam nektek néhány jó tanácsot és tippet, hogy hogyan rázódjatok vissza a régi, vagy hogyan tegyetek szert a vadonatúj formátokra. Hétről hétre minden vasárnap délután érkezik egy cikk, melyben részletesebben kifejtek egy-egy témát, ami segít, hogy közelebb juss a célodhoz.

Lehet, hogy néhány kg felkúszott szépen csendben az ünnepek alatt, lehet, hogy sokkal több, és az is lehet, hogy már az ünnepek előtt is volt rajtad annyi felesleg, hogy ha azt a súlyt ledobnád magadról, akkor hatalmas megkönnyebbülés lenne az egész testednek.

Persze lehet az is, hogy te, aki most ezeket a sorokat olvassa, nem ebben a cipőben jársz, de abban egyetérthetünk, hogy jobb minél hamarabb elkezdni készülni a nyárra (ha ez a célod), vagy még inkább arra, hogy egy egészségesebb külsőt és életmódot alakítsunk ki hosszú távra nézve.

Nem vagyok híve a kéthetes „csodadiétáknak”, tekintve, hogy mielőtt edző lettem többet is kipróbáltam, de mindig többet híztam vissza, mint amennyivel belevágtam ezekbe a fogyókúrákba. Itt a honlapomon is olvashattál már rólam:   www.balint-janos.hu

Azt, hogy én endomorf, azaz hízékony és kövér testalkattal rendelkezem, ezért mindig is fontos volt számomra az, hogy kordában tartsam a súlyomat és ne hízzak 100 kg fölé, mert abból elég volt egyszer és örökre.

Magyarországi helyzet

A kiváló ízekkel rendelkező magyar konyha, sajnos rengeteg zsírt és egyszerű szénhidrátokat (cukrot, fehér lisztet) tartalmaz, (az alkoholról nem is beszélve, ami szintén hozzátartozik a magyar hagyományokhoz és amibe szintén rengeteg cukrot raknak az elkészítéskor).

Ezekből hosszú távon, rendszeresen sokat fogyasztva egyenes úton lök szinte bárkit az elhízáshoz, a magas vérnyomáshoz, ingadozó és egyre alacsonyabb energiaszinthez, fáradékonysághoz, majd a cukorbetegséghez, ízületi panaszokhoz és a belső szervek fokozatos tönkretételéhez.

Ezek tények, és ez mindenkire vonatkozik, nemtől, életkortól teljesen függetlenül. Akik viszont nagyon sovány testalkattal rendelkeznek, és hízásra szinte képtelenek (megfelelő étrend és edzés nélkül) nos, rájuk is vonatkozik az ingadozó energiaszint, a fáradékonyság és a belső szervek egészségének a fokozatos romlása! Mert az, hogy valaki nincs elhízva, az nem azt jelenti, hogy egészséges belülről, sőt!

Aki nem áldoz az egészségre, az kénytelen lesz áldozni a jövőben betegségek kezelésére!

korhaz

Akármilyen testalkatú emberről is legyen szó, ha nem veszi komolyan azt, hogy mit, mekkora mennyiségben és mikor eszik, valamint, hogy mennyi időt hajlandó mozgásra szánni, borítékolható, hogy egyre több egészségügyi problémája lesz. (Abban pedig egyetérthetünk szerintem, hogy jobb messziről elkerülni a
kórházakat.)

 

Ez az életmód, ahogy a legtöbb magyar ember étkezik és sportol, nem egy jó jövőképet tartogat a számukra, de a rosszabb hír az, hogy sajnos már a jelenünket is az elhízás határozza meg, hiszen elég csak arra gondolni, hogy a legkövérebb ország lettünk Európában.

Az elhízottak aránya Európában a felnőtt lakosság körében Magyarországon a legmagasabb, globálisan pedig az USA, Mexikó és Új-Zéland után a negyedik helyen állunk.”

(Világgazdaság, 2019-es felmérés)

 

Szóval már nem csak arról kell beszélnünk, hogy nyárra lefogysz néhány kilót (bár tudom, hogy van akinek ez a célja), hanem arról is, hogy az egészségedet hogyan tudod hosszú távon megőrizni, (illetve javítani ha már szükséges) és ezek közben egy arányosan szép külsővel, boldogabb, energikusabb Életet élni. 

Épp ezért felejtsd el a „csodamódszereket” „villám fogyókúrákat” amikkel néhány napig, vagy pár hétig sanyargatod magad, és amikkel többet hízol vissza, mint amennyitől megszabadulnál.

Ha azt teszed amit én tanácsolok, az lesz az eredmény, amit te szeretnél!

Te döntöd el, hogy mit szeretnél, de én inkább ezt javaslom:

Egy fokozatos átállású, tarthatóbb, egészségesebb, fittebb, boldogabb életmódot ajánlok.

Inkább legyen lassabb, de tartósabb az eredmény, mint egy gyors, tarthatatlan, egészségre károsabb, és hosszabb távon rosszabb módszer.

1. Hol tartasz jelenleg?

– Mennyivel eszel többet, mint amire a szervezetednek szüksége van?

– Mennyivel sportolsz / mozogsz kevesebbet, mint amire szüksége van a testednek?

Ezeket csak te tudod pontosan, és most őszintén bevallhatod magadnak, hogy elégedett vagy-e a válaszaiddal, vagy tudnál azért egy picivel többet is tenni saját magadért, a külsődért, de leginkább a jövőbeni egészségedért.

Mert mindig jobb időben tenni konkrét lépéseket a megelőzés terén, mint utólag aggódni, hogy milyen gyógyszerekre költs vagy melyik kórházba kell majd vajon bemenned a problémáddal.

2. Tervezzünk!

Az első és legfontosabb, hogy meghatározzuk azt, hogy jelenleg hol tartasz. Erre kezdetnek ott volt az előző két kérdés. Ezen kívül kell egy mérleg, lehetőleg olyan, ami testzsír százalékot, valamint a belső szerveidre rakódott zsírt is kimutatja. 

(Ez nálam Budapesten elérhető, keress meg bátran és leülök veled beszélgetni, tervezni és közben le is mérlek majd. (Bizonyos esetekben házhoz is megyek, de alapvetően a Peak Gym Aréna edzőteremben vagyok elérhető.)

———–

Az edzőterem:

https://peakgym.hu/arena/edzoink/balint-janos

———–

Bármit is mutat majd a mérleg, fontos, hogy reális terveid legyenek. 2 hét alatt 15 kiló mínusz, az nem egy reális cél. Nem lehet néhány hét alatt rendbe hozni azt, amit évek alatt rontottál el, gondolom ez egyértelmű. 

Ha a neten találkozol valami „csodaszer” ajánlatával, vagy valamelyik híresség által javasolt „turbó fogyás módszerrel” ne hidd el, hogy valós, tartható és egészséges lesz az amibe belevágnál a hangzatos reklám hatására.

Tudom, hogy minél hamarabb szeretnéd az eredményeket, de kérlek hidd el, hogy a „lassú víz partot mos” elv sokkal, de sokkal jobb. Tarthatóbb, egészségesebb és egyszerűbb.

A nagy célod mellé, tűzzünk ki kisebb, részcélokat. Ezek fognak az úton tartani, ezekbe tudsz kapaszkodni, és ezekkel tudjuk ellenőrizni, hogy milyen ütemben haladsz előre.

Például havi 3 kiló fogyás reális és teljesíthető, rendszeres testmozgás és helyes táplálkozás mellett, amelyben nagy segítséget nyújthatok neked edzőként.

3. Kezdj el rendszeresen mozogni!

Bővebben lesz még erről szó egy másik cikkben, de ízelítőnek jöjjön néhány egyszerű tanács.

Ne ülj egész nap a géped és a tv előtt. A legegyszerűbb, ha elmész egy kicsit sétálni minden egyes nap. Nem kell sokra gondolni, fél óra megszakítás nélküli gyaloglás kezdetnek épp elég. Persze mehetsz egy-egy megállót tömegközlekedés helyett gyalog is, ha belefér például a munkahelyedre menet vagy épp hazafelé. Az is szuper ha nem mindig a liftet választod, hanem lépcsőzöl néha.

Rengeteg otthon végezhető gyakorlat is van, bár ezeknek a nagy részét azért ellenőriztesd, hogy szabályosan csinálod-e, elkerülve az esetleges sérüléseket. Mert egy rossz guggolás, plank tartás, de még a felülés is vezethet gerincfájdalomhoz. Főleg ha a kezdeti lelkesedésben túltolod az edzés intenzitását.

4. Miket egyél ha fogyni akarsz?

Fontos tudni, hogy a fogyás és az izmosodás (alakformálás) sikeressége nem csak az edzésen múlik. Sőt!

Mindig elmondom azt az egyszerűen érthető példámat, hogy ha megcsinálsz minden egyes nap ezer darab felülést, de nem figyelsz arra, hogy miket eszel, azaz péksütemények, szendvicsek, üdítők, alkohol, esti nasi, ropi, chips és még sorolhatnám, hogy mi minden „gazdagítja” a heti „menüdet” akkor az az ezer darab felülés semmit sem számít.

Nem lesz kockás, de még laposabb hasad sem, mert egy vastag zsírréteg el fogja takarni a szemeid elől a hasizmokat, plusz a kitágított gyomor pedig szép, kerekded formát kölcsönöz.

Egy szó, mint száz: 

Ha nem figyelsz a táplálkozásra, nem fogod látni az eredményt.

Ez lesz a következő vasárnap délutáni cikk témája.

ELÉRHETŐSÉGEIM

Készen állsz, hogy végre kezedbe vedd az Életed és megvalósítsd a céljaidat? Ha úgy döntöttél, hogy végre eredményeket akarsz látni, akkor tedd meg az első lépést és keress meg.

 

Telefon:

06 20 527 79 81

E-mail:

balint.janos.edzo@gmail.com

Honlap:

Online edzés, otthoni edzés