AMINOSAVAK

A lehető legegyszerűbben: 

Az aminosavak a fehérjék építőkövei. 

Húsz féle aminosav létezik, és mindegyikre szükségünk van! 

Ezekből a tested képes előállítani tizenegyet, 

viszont kilencet (esszenciális aminosavakat) a táplálkozás során kell bevinni.

Esszenciális aminosavak: 

(A szervezetünk nem tudja maga előállítani.)

Lássuk miért szükségesek, és miket kell enned ahhoz, hogy ne szenvedj hiányt belőlük:

 

  • L-Isoleucin (BCAA), (szervezet energiatermelésében vesz részt)

    Tojás, szójafehérje, pulyka, csirke, sajt és hal a forrása.

  • L-Leucin (BCAA), (vércukorszint mérséklésére van hatással)

    Vörös húsok, barna rizs, a babok, diók, és a teljes gabona a forrása.

  • L-Valin (BCAA), (izmok egészségéért a felelős)

    Tejtermékekben, húsokban, gombákban, gabonafélékben, földimogyoróban található.

  • L-Lysin (gyermekek növekedésében segít, és a kalcium felszívódásában)

    Tejtermékek, hüvelyesek a forrása.

  • L-Phenylalanin, (Csökkenti a stresszt, depresszió, étvágytalanság, memóriaproblémák ellen)

    Tojás, tejtermékek, banán, mandula, tökmag a forrása.

  • L-Threonin, (szív, máj és idegrendszer egészségéért a felelős)

    Tej, tojás, húsok, lencse, burgonya a forrása.

  • L-Methionin, (hiánya ízületi problémákkal jár)

    Tojás, cheddar sajt, pisztácia, mogyoró, zab a forrása.

  • L-Tryptophan, (Hatással van az idegrendszerre, gyulladáscsökkentő hatású és a jó alváshoz is szükséges)

    Tojás, tej, joghurt, túró, tojás, zab, datolya, csicseriborsó, napraforgómag, tökmag, földimogyoró a forrása.

  • L-Histidine (vérsejtek termelődésében van szerepe, csökkenti a vérnyomást)

    Tejtermékek, baromfihús, halak, rizs a forrása.

  • + 1 L-tirozin (gyerekek számára esszenciális, szellemi teljesítményfokozó, hangulatot javító, növeli a koncentrációs képességet)

    Csirke, pulyka, halfélék, tej, sajt, joghurt, földimogyoró, mandula, avokádó a forrása.

Nem esszenciális aminosavak:

(A szervezetünk elő tudja állítani őket)

  • L-alanine,

  • L-asparagine,

  • L-aszparaginsav,

  • L-glutaminsav,

  • L-szerin

Feltételesen esszenciális aminosavak:

(A szervezetünk képes más aminosavakból szintetizálni.)

  • L-hisztidin,

  • L-arginine,

  • L-cysteine,

  • L-glutamine,

  • L-tyrosine,

  • L-glycine,

  • L-ornithine,

  • L-proline.