AMINOSAVAK
A lehető legegyszerűbben:
Az aminosavak a fehérjék építőkövei.
Húsz féle aminosav létezik, és mindegyikre szükségünk van!
Ezekből a tested képes előállítani tizenegyet,
viszont kilencet (esszenciális aminosavakat) a táplálkozás során kell bevinni.
Esszenciális aminosavak:
(A szervezetünk nem tudja maga előállítani.)
Lássuk miért szükségesek, és miket kell enned ahhoz, hogy ne szenvedj hiányt belőlük:
L-Isoleucin (BCAA), (szervezet energiatermelésében vesz részt)
Tojás, szójafehérje, pulyka, csirke, sajt és hal a forrása.
L-Leucin (BCAA), (vércukorszint mérséklésére van hatással)
Vörös húsok, barna rizs, a babok, diók, és a teljes gabona a forrása.
L-Valin (BCAA), (izmok egészségéért a felelős)
Tejtermékekben, húsokban, gombákban, gabonafélékben, földimogyoróban található.
L-Lysin (gyermekek növekedésében segít, és a kalcium felszívódásában)
Tejtermékek, hüvelyesek a forrása.
L-Phenylalanin, (Csökkenti a stresszt, depresszió, étvágytalanság, memóriaproblémák ellen)
Tojás, tejtermékek, banán, mandula, tökmag a forrása.
L-Threonin, (szív, máj és idegrendszer egészségéért a felelős)
Tej, tojás, húsok, lencse, burgonya a forrása.
L-Methionin, (hiánya ízületi problémákkal jár)
Tojás, cheddar sajt, pisztácia, mogyoró, zab a forrása.
L-Tryptophan, (Hatással van az idegrendszerre, gyulladáscsökkentő hatású és a jó alváshoz is szükséges)
Tojás, tej, joghurt, túró, tojás, zab, datolya, csicseriborsó, napraforgómag, tökmag, földimogyoró a forrása.
L-Histidine (vérsejtek termelődésében van szerepe, csökkenti a vérnyomást)
Tejtermékek, baromfihús, halak, rizs a forrása.
+ 1 L-tirozin (gyerekek számára esszenciális, szellemi teljesítményfokozó, hangulatot javító, növeli a koncentrációs képességet)
Csirke, pulyka, halfélék, tej, sajt, joghurt, földimogyoró, mandula, avokádó a forrása.
Nem esszenciális aminosavak:
(A szervezetünk elő tudja állítani őket)
L-alanine,
L-asparagine,
L-aszparaginsav,
L-glutaminsav,
L-szerin
Feltételesen esszenciális aminosavak:
(A szervezetünk képes más aminosavakból szintetizálni.)
L-hisztidin,
L-arginine,
L-cysteine,
L-glutamine,
L-tyrosine,
L-glycine,
L-ornithine,
L-proline.